Overzicht van alle links downloaden

Wanneer u een overzicht wilt hebben van alle links die gebruikt zijn in inforiums die u zelf gemaakt heeft, kunt u via de beheeromgeving een overzicht downloaden.

Log in als beheerder in de beheeromgeving. U ziet de volgende tabbladen:

alle_hoofdknoppen.png Kies voor Download URL’s. Alle links die gebruikt zijn in uw eigen inforiums, worden gedownload in een CSV-bestand. U opent dit bestand via het programma Microsoft Excel. U ziet dan alle links onder elkaar in de 4e kolom, kolom D.

Controleren op dode links

Als u wilt controleren of alle links nog werken, kunt u elke aparte link vanuit het overzicht in Microsoft Excel openen. U klikt op de cel met de link:

Vervolgens selecteert u de hele link en kopieert u deze met de toetsencombinatie CTRL + C / CTRL + V of met de rechtermuisknop 'kopieëren' en 'plakken' in de adresbalk van uw webbrowser. Wanneer de webpagina gewoon goed wordt weergegeven werkt de link nog naar behoren. Krijgt u een foutmelding en/of een (3-cijfer) code te zien, dan is deze link mogelijk niet meer juist. Wat de cijfer codes precies betekenen kunt u hieronder vinden:

CIJFERCODERINGEN

Bij het controleren van de links kunt u verschillende codes tegen komen.

Voor het controleren op dode links is code: 404 dan ook de belangrijkste. Dit geeft aan dat de webpagina/ het bestand niet gevonden kan worden en dus niet zichtbaar is. Deze links dient u te verwijderen uit uw Inforiums, of te vervangen door de juiste nieuwe link(s).

Hieronder vind u een lijst met enkele veel voorkomende codes en wat ze inhouden:

• 200: OK/functioneel
  • 301: Definitief verplaatst
  • 302: Tijdelijk verplaatst
  • 305: Gebruik Proxy (*: vele HTTP-clients (zoals Mozilla en Internet Explorer) gaan, wegens veiligheidsredenen, slecht met deze code om)
  • 307: Tijdelijke omleiding
  • 308: Definitieve omleiding
  • 400: Foute aanvraag
  • 401: Niet geautoriseerd
  • 402: Betaalde toegang
  • 403: Verboden toegang
  • 404: Niet gevonden
  • 500: Interne serverfout

TIP:

De bovenstaande beschreven methode is het meest betrouwbaar omdat je zelf alle links ziet. Er zijn manieren om dit te automatiseren, waarvoor hieronder een paar gratis methoden aangegeven worden. Zeker als je veel links moet controleren kan dit handig zijn. (NB: Dit is een greep uit externe programma’s waar Inforium geen beschikbaarheid op garandeert of ondersteuning op kan bieden.)

ASAP Utilities voor Excel

Asap utilities is een add-on voor excel: https://www.asap-utilities.com/download-asap-utilities.php

Na het installeren komt er een extra menu in Excel met vele functies. Een van de functies is alle tekst hyperlinks om te zetten naar aanklikbare hyperlinks zodat u niet meer hoeft te knippen en plakken met de browser.

• Selecteer kolom D
  • Klik: Activeer hyperlinks (maak van cel waarden)

REL Link Checker Lite

Middels het programma REL Link Checker Lite kunnen ook meerdere links voor u worden gecontroleerd (maximaal 1.000 links per keer). Dit is een programma dat gratis kan worden gedownload voor Windows (voor andere besturingssystemen is dit programma echter niet beschikbaar). U dient dit programma dus te downloaden en te installeren op uw computer: http://www.relsoftware.com/rlc/

Vervolgens dient u de links uit het gedownloade CSV-bestand over te nemen in ‘Kladblok’, dit programma wordt standaard meegeleverd met Windows. Van deze links verwijderd u de letter ‘S’ uit ‘https’ dat vooraan in de link staat. Daarna slaat u dit bestand op onder een door u gekozen bestandsnaam. In het programma kunt u vervolgens middels het pijltje naast de knop ‘Import’ het bestand importeren met alle links. Wanneer alle links worden weergegeven drukt u op de knop ‘Select All’. Daarna drukt u op de knop ‘Verify’ en zal het programma de links gaan controleren. Wel dient er vermeld te worden dat het programma best lang bezig kan zijn met het controleren van de links. Wanneer alle links zijn gecontroleerd kunt u natuurlijk altijd nog even de niet functionele links handmatig controleren om er zeker van te zijn dat ze daadwerkelijk niet werken.